1 – پخت و پز با روغن :
پخت و پز در درجه حرارت بالا میتواند به روغن آسیب برساند. هیچگاه روغن را تا نقطه دود حرارت ندهیم. زیرا این مسأله نه تنها به محتویات اسید چرب روغن آسیب میزند بلکه طعم آن را نیز تغییر میدهد. روغنهایی که میزان اسید چرب اشباع و تک اشباع زیادی دارند در برابر حرارت پایدارترند مانند : روغن بادام زمینی و زیتون. برعکس روغنهایی که میزان امگا-3 بالایی دارند برای سرخ کردن کمتر مناسب بوده و حرارت باعث تخریب اسیدهای چرب میشود. لذا بهتر است در دمای اتاق مورد استفاده قرار گیرند مانند تهیه سالاد.
2 – نگهداری روغن :
در هنگام خرید روغن بهتر است بستهبندی و بطری آن رنگ تیره باشد. زیرا شیشههای شفاف یا بطریهای پلاستیکی شفاف اجازه میدهند نور نفوذ کرده و باعث اکسیداسیون اسیدهای چرب روغن شود. همچنین درب بطری را بعد از هر بار مصرف کاملاً ببندید زیرا تماس با هوا بر کیفیت روغن اثر منفی میگذارد.
روغن را در مقادیر کم خریداری کرده و در یک یا دو ماه استفاده کنید و روغن را در جای تاریک و خنک نگهداری کنید.
3 – خواندن برچسبها :
یک مشتری باید به خوبی بداند از کدام روغن گیاهی در تولید محصول استفاده شده است. در مورد عبارت گمراه کننده بدون کلسترول شما باید آگاه باشید، زیرا اصولاً روغنهای گیاهی فاقد کلسترول میباشند. هنگام خواندن برچسب فقط به مقدار کلسترول توجه نکنید بلکه همچنین مقدار روغنهای اشباع را چک کنید. روغن نارگیل و پالم مقدار اسیدهای چرب اشباع بالایی دارند هر چند بدون کلسترول هستند.
به داشتن علامت استاندارد و تاریخ تولید روغن دقت زیادی شود و روغنهایی خریداری کنید که تازه تولید شدهاند.
4 – مصرف بهینه (اقتصادی) :
به خاطر داشته باشید که اکثر روغنها مایع میباشند. روغن را در قاشق ریخته و سپس مصرف کنید. اگر روغن را به طور مستقیم از داخل بطری نریزید روغن کمتری مصرف خواهید کرد.
³روغن را تا چه مدت زمانی میتوان نگهداری کرد؟
مدت زمان ماندگاری روغنهای جامد و مایع روی ظرف آنها درج شده است. اما باید توجه داشت که این مدت زمان ماندگاری به میزان زیادی به شرایط نگهداری و استفاده آنها بستگی دارد. برای دستیابی به بهترین نتیجه، محصولات روغنی باید در یک مکان سرد، خشک، دور از بوهای شدید و تابش مستقیم آفتاب و نیز منابع گرمایشی (بخاری، ماشین ظرفشویی و ...) نگهداری شوند.
³آیا لازم است روغن در یخچال نگهداری شود؟
پیشنهاد میشود روغنها در شرایط معمول در کابینتآشپزخانه(دمای25-20درجهسانتیگراد) نگهداری شوند. اگر در یک منطقه آب و هوایی گرم زندگی میکنید و ترجیح میدهید که روغن را در یخچال نگهداری کنید، به این موضوع توجه داشته باشید که سرما باعث میشود روغنهای جامد سفتتر شوند و روغنهای مایع نیز غلیظتر شده وتا حدودی ابری به نظر برسند. اگر اجازه دهید که محصول به دمایمحیط باز گردد ظاهر آن به حالت نرمال برخواهد گشت و نتیجه بهتری را به شما خواهد داد.
³چرا وقتی روغن سرخکردنی برای سرخ کردن عمیق در ماهیتابه ریخته میشود، کف میکند؟
همه مواد غذایی حاوی رطوبت هستند. وقتی حتی مقدار کمی رطوبت در سطح ماده غذایی وجود داشته باشد، هنگام تماس با روغن داغ کف کرده و یا کمی میجوشد. برای ایمنی هیچگاه محفظه سرخکن را بیشاز یکسوم حجمش از روغن پر نکنید. مطمئن شوید که مادهغذایی قبلاز اضافه شدن به روغن داغ تا حد امکان خشک شده باشد. این کار را میتوان با حوله، دستمال و ... و یا با پوشاندن سطح ماده غذایی با آرد انجام داد.
³آیا روغنهای سرخکردنی را میتوان چندین بار برای سرخ کردن استفاده کرد؟
در صورتی که از روغنهای سرخکردنی به نحو مناسبی استفاده شود، میتوان آنها را چندین بار مورد استفاده مجدد قرار داد. بعد از سرد شدن روغن آن را با استفاده از یک صافی یا دو لایه کاغذ حولهای ضخیم صاف کرده، در ظرف تمیز وخشک ریخته، روی آنرا بپوشانید و در یخچال نگهداری کنید. کف کردن از علایم استفاده مجدد زیاد روغن میباشد، درصورت مشاهده این مسأله روغن را مصرف نکنید.
³اسید چرب ترانس چیست؟
چربی ترانس که نام اسیدهایچربترانس نیز عنوان میشود یک نوع خاصی از روغن است که هنگام تبدیل روغن مایع به روغنهای جامد تولید میشود. با این وجود، مقدار بسیار کمی از چربیهای ترانس به طور طبیعی در برخی غذاها نیز وجود دارد. برخی ازمارگارینها، اسنکها و مواد غذایی سرخ شده با روغنهای نیمه هیدروژنه و جامد، حاوی چربیهای ترانس هستند.
³نقش چربیها در رژیم غذایی چیست؟
چربیها منبع عمده انرژی برای بدن بوده و به جذب ویتامینهایE ، A ، D و K کمک میکنند. هم محصولات حیوانی و هم محصولات استخراج شده گیاهی حاوی چربی هستند و خوردن آنها در حد متعادل برای رشد مناسب و حفظ سلامت لازم هستند.
همچنین در یک ترکیب غذایی، چربی تأمینکننده طعم، ثبات و پایداری ماده غذایی بوده و حس خوبی را در هنگام تغذیه فرد ایجاد میکند.
³کلسترول چیست؟
کلسترول یک ماده مومی شکل است که به طور طبیعی در بافتهای بدن تمام حیوانات وجود دارد. بدن انسان برای عملکرد صحیح، تولید ویتامین D و نیز بسیاری هورمونها، به کلسترول نیاز دارد. لیکن باتوجه به توانایی همه بافتها به ساخت مقادیر کافی کلسترول، هیچ نیاز بیولوژیکی به وجود کلسترول در رژیم غذایی نمیباشد. یادمان باشد که روغنهای گیاهی فاقد کلسترول هستند.