انسان از هزاران سال پيش متوجه شد که شير غذايي است کامل و کليه عناصر لازم را به صورت متعادل دارا ميباشد. لذا ميتوان از اين فرآورده با ارزش به عنوان غذا، نه تنها براي کودکان، بلکه براي بزرگسالان نيز استفاده نمود. شير ماده غذايي ارزشمندي براي افراد در تمام سنين به شمار
ميرود ولي با تمام اين ارزشمندي به مزاج برخيها خوش نميآيد؛ البته بعضي خانوادهها با راهکارهايي نظير مخلوط کردن شير با عسل، قهوه و کاکائو و ... فرزندان خود را به نوشيدن اين ماده غذايي ترغيب ميکنند.
در اين ميان دغدغه آموزش و پرورش در بحث شير مدارس جداي از مشکلات اعتباري و اجرايي، نخوردن شير توسط بعضي دانشآموزان بود يا به عبارتي ميتوان گفت که بيعلاقگي برخي
دانشآموزان به اين ماده غذايي باعث شده بود که درصدي از اين شيرها حيف و ميل شود. در نخستين سال توزيع شير در مدارس، تنها نيمي از دانشآموزان آن هم با اجبار شير ميخوردند اما در حال حاضر بيش از 80 درصد آنها شير را با رغبت مينوشند که اين مسئله با آگاهي دادن و بيان فوايد شير، حاصل گرديده است.
فراموش نکنيم که:
ï مدرسه بهترين مکان براي فرهنگسازي مواد غذايي ارزشمند همچون شير است.
ï دانشآموزان بايد شير را در مدرسه به محض دريافت بنوشند و نگهداري شير داخل کيف و دماي محيط و يا بردن شير به خارج از مدرسه خطرناک است.
ï شير مدارس ميتواند بخشي از مشکلات تغذيهاي دانشآموزان را برطرف کند.
ï همواره سعي بر اين است که شير مدارس از بهترين کارخانهها تهيه شود.
شير استريل (فرادما) :
عمليات استريل فرايندي است که براي بالابردن زمان نگهداري فرآوردههايغذايي مايع و با استفاده از حرارت بالا 150-135 سلسيوس در مدت زمان کوتاه 5-2 ثانيه و سپس سرد کردن سريع آن انجام ميگيرد، که اين روش باعث قابليتنگهداريطولاني شير بدوننياز به افزودن مواد ديگر به آن ميشود.
شير پاستوريزه :
در تهيه شير پاستوريزه فقط کليه ميکروبهاي بيماريزا از بين رفته و تعداد ميکروبهاي غير بيماريزا در آن نيز به حداقل رسيده و حداقل تغييرات در ترکيب آن حاصل ميشود. لذا عمر نگهداري شير پاستوريزه محدود و کوتاه بوده و بايد در يخچال نگهداري شود.
شرايط نگهداري شير در مدارس :
جهت تحويل و نگهداري شير در مدارس ضروري است به موارد اعلام شده توجه شود:
1 – در نظر گرفتن محلي مناسب جهت قرار دادن شيرهاي تحويلي به طوريکه : کف، ديوار و سقف انبار، قابل نظافت و شستشو بوده و پنجرهها و شيشهها سالم و مجهز به توري و داراي سيستم تهويه مناسب باشد.
2 – شير پاستوريزه تا زمان مصرف بايد در يخچال 4 درجه سلسيوس و شير استريليزه در انبار با شرايط فوقالذکر نگهداري شود.
3 – ضروري است محل نگهداري شير استريليزه از تابش نور خورشيد در امان باشد.
4 – از قرار دادن شير استريليزه در محيط گرم خودداري شود.
5 – از آسيب فيزيکي بر روي بستهها ممانعت و جلوگيري شود.
6 – بستههاي شير که زودتر وارد انبار شده زودتر خارج و مصرف گردد.
7 – تاريخ توليد و انقضاءي شيرها کنترل شود. زيرا مدت ماندگاري شيرهاي ليواني پاستوريزه، يک روز است.
8 – نيهاي مصرفي بايد داراي پوشش ثانويه باشند، در غير اينصورت بهتر است از تحويل نيهاي فاقد پوشش خودداري شود.
9 – بستههاي داراي نشتي يا معيوب از بستههاي سالم جدا گردند.
10 – بهتر است قبل از توزيع شير بين دانشآموزان ابتدا چند بسته انتخاب و جهت حصول اطمينان از عدم تغيير کيفي مانند دلمه شدن، بريده بودن شير، بادکردگي، تغيير بو و رنگ مورد بررسي و تست چشايي قرار گيرد.
11 – از باز کردن بستهبندي شير با وسائل آلوده خودداري شود.
12 – آموزش دانشآموزان در رابطه با مصرف شير به طوري که درصورت مشاهده بو، رنگ نامناسب و دلمه شدن و بادکردگي غيرطبيعي بلافاصله مراتب را به مربي بهداشت اعلام نمايند.
13 – به دانشآموزان آموزش داده شود که قبل از مصرف شير دستهاي خود را با آب و صابون بشويند.
14 – لازم است تأکيد شود بستههاي خالي شير پس از مصرف در سطل زباله جمعآوري شوند.