حیوانات وحشی نیز غذاهای سرشار از پروتئین را برای صیادان و همسانان خود فراهم میکنند. با افزایش جمعیت بشر و گسترش جهان، علم کشاورزی و حرفه های تخصصی مربوط به آن نیز پیشرفت نموده است.
امروزه در بسیاری از کشورها به علم تغذیه به عنوان عامل موثر در سلامت و پیشرفت جامعه توجه نمیشود و جایی در برنامهریزیهای اساسیو بنیادی ندارد. در کشورهایی که میزان مرگ و میر کودکان و مادران سیرنزولی داشته همواره مشاهده شده که این علم در کنار دانش غذا و سایرعلوم در حل مسائل و مشکلات جامعه کاربرد داشته و نقش اساسی به عهده دارد. همراه با تکنولوژی پیشرفته، صنایع غذایی مدرن با اتکا به افزایش فرآیندسازی و استفاده از افزودنیها، گسترش یافته است. آیا این تکامل یافتن است یا قربانی کردن سلامتی ما به خاطر تکنولوژی توسعه یافته؟
در دهه های اخیر، صنایع غذایی پیوسته مواد شیمیایی جدیدی را برای افزایش ماندگاری، نگهداری و انتقال غذای ما تولید میکند. بسیاری از افراد به وجود «مواد شیمیایی» در غذاهایشان اهمیت میدهند و در مورد آثار سوء ناشی از خوردن آن نگران هستند.
افزودنیهای غذایی
افزودنیها مواد طبیعی و یا مصنوعی هستند که برای مقاصد ویژهای به غذا افزوده میشوند. تعریف قانونی یک افزودنی عبارت است از:
هر مادهای که به منظور تغییر کیفیت نگهداری، بافت، درجه غلظت، ظاهر، طعم، بو، درجه قلیایی یا درجه اسیدی به غذا افزوده شده و یا به همراه آن مصرف میشود و خود به تنهایی غذا به شمار نمیآید.
اکثر غذاهای فرآوری شده یا ساخته شده حاوی افزودنیها هستند.
در انگلستان افزودنیها به 6 دسته طبقهبندی شده و تحت کنترل قرار میگیرند:
1 – نگهدارندهها
2 – آنتی اکسیدانها
3 – امولیسینه کنندهها و پایدار کنندهها
4 – رنگها
5 – شیرین کنندهها
6 – افزودنیهای گوناگون
در هر دسته تنها از موادی که افزودنیهای مجاز هستند میتوان در غذا استفاده نمود. چهار دسته اول با طبقهبندی جامعه اقتصادی اروپا مطابقت دارند، دسته (6) یعنی افزودنیهای گوناگون، حلالها و روغنهای معدنی، تغییر دهندههای طعم و بو، مواد ضد چسبندگی و مواد پرورنده را شامل میگردند. هر مادهای که در یکی از دستههای بالا قرار نگیرد در صورتی میتواند به غذا افزوده شود که با رعایت محدودیتهای کلی قانون غذا یعنی «زیانآور نبودن برای سلامتی» به کار رود. اکثر افزودنیهای غذا یک شماره سریال دارند. هرجا که استفاده از آنها به وسیله EEC کنترل میشود در جلو شماره سریال یک E میگذارند. بعضی از افزودنیهای مجاز، مواد طبیعی هستند، برای نمونه پکتین (E44a) را که به عنوان عامل ژلاتینی کننده به کار میبرند از سیب بدست میآید.
افزودنیهای دیگر کپیهای تهیه شده از مواد طبیعی هستند. یک نمونه اسید اسکوربیک (E300) L است که به عنوان افزودنی غذا در مقیاس وسیعی تولید میشود و از هر جهت مشابه ویتامینC طبیعی میباشد. علاوهبر ترکیبات طبیعی یا شبهطبیعی تعداد قابل توجهی افزودنیهای مجاز هستند که به طور طبیعی یافت نمیشوند و خصوصیت کاملاً شیمیایی دارند. این به معنی زیانآور بودن آنها نیست، اما همین نوع افزودنیها هستند که مردم به آنها توجه دارند. Azodlcarbonamide که به عنوان اصلاح کننده آرد به کار میرود نمونهای از این افزودنیها است.
دانشمندان توانستند از طعمدهندهها و رنگهای طبیعی تقلید نموده و با استفاده از برخی مواد شیمیایی نوع مصنوعی آنها را به طور طبیعی و تازه تولید کنند، نگهدارندههای غذایی را برای افزایش ماندگاری غذا بسازند و گونههای اصلاح شده از نان، کراکت، میوهها، سبزیها، گوشت، محصولات لبنی و تعداد زیادی از غذاهای مورد استفاده معمول را تولید کنند.
در حال حاضر غذاهایی وجود دارند که به طور کامل از مواد شیمیایی تهیه میشوند، نظیر خامه، قهوه، قندهای مصنوعی و شکلاتها، برخی از این دستکاریها در غذای ما میتواند اثر عمیقی در برهم زدن توازن بیوشیمیایی بدن ما داشته باشد.
مواد شیمیایی معمولاً به 5 دلیل اصلی زیر به غذاهای ما اضافه میشوند:
1 – افزایش زمان ماندگاری یا انبارش
2 – آمادهسازی بیدردسر و آسان غذا
3 – بالا بردن ارزش غذایی
4 – بهبود طعم غذاها
5 – افزایش جذابیت محصولات غذایی و پذیرش آن توسط مصرف کننده
امروزه کارخانههای مواد غذایی در آمریکا نزدیک به 3000 افزودنی غذایی را به صورت مستقیم استفاده میکنند. بعضی از این افزودنیها در یک خانواده قرار دارند مانند نمک، شکر، کپک و وانیل، بقیه آنها نامهای علمی پیچیدهای دارند که ممکن است از یک خانواده نباشند مانند اسکوربیک اسید، BHA، سدیم بنزوات، سدیم ارتیوبات و کاراجینین.
کلیه افزودنیهای غذایی چه از یک خانواده باشند و چه نباشند جهت انجام یک عمل مفید به کار میروند. لذا آنها قبل از اینکه در غذا مورد استفاده قرار گیرند باید توسط سازمان های ذیربط غذا و دارو تأیید شوند. افزودنیهای غذایی به طور عمومی میتوانند به 5 دسته زیر تقسیم شوند:
1 – نگهدارندهها:
به تازه نگه داشتن غذا کمک کرده و از فاسد شدن آنها با کنترل باکتری کپک و مخمر، قارچ یا تغییرات شیمیایی، جلوگیری میکنند.
2 – نگهدارندههای مغذی یا بهبود کیفیت مغذی بودن در غذا:
برای مثال ویتامینها و مواد معدنی به خیلی از غذاهای معمول مانند شیر، آرد، غلات و مارگارین اضافه میشوند تا آن دسته ترکیبات مشابه خود که به میزان کم وجود دارد یا در طی فرآیندهای تولید غذا از دست میروند را جبران کنند.
3 – کمک کنندههای فرآیند شده:
محصولات را با افزایش غلظت، افزایش میزان پایداری، کمک به مخلوط شدن آب و روغن، باقیماندن رطوبت یا جلوگیری از دانه دانه شدن خوشایندتر یا مطبوعتر میکنند.
4 – ترکیبات طعم دهنده:
طعم و بوی غذا را افزایش یا کاهش میدهند، آنها شامل ادویه، طعمدهندههای طبیعی یا مصنوعی و شیرینکنندهها هستند.
5 – رنگها:
غذاها را مورد پسند، اشتهاآور یا دارای رنگ متمایز میکنند.
اجتناب از برخی افزودنیها (که اثرات سویی بر بدن میگذارند) در رژیم غذایی گام اولیه مهمی به سوی افزایش سلامتی و کاهش ابتلا به بیماری است.
اثرات ناشی از نوع افزودنیها به دو دسته تقسیمبندی میگردد:
® اثرات کوتاه مدت نظیر سردرد، کاهش انرژی، عدم تمرکز فکری و ... میباشد.
® اثرات بلند مدت آنها میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و دیگر مسائل زیانآور شود.
12 افزودنی که مصرف آنها سلامتی انسان را به مخاطره میاندازد و باید از آن اجتناب گردد در زیر فهرست شده است:
1 – چربیهای هیدروژنه: بیماری قلبی و عروقی و چاقی را سبب میشود.
2 – رنگهای غذایی مصنوعی: آلرژی، آسم، بیش فعالی و احتمال سرطانزایی را موجب میشود.
3 – نیتریتها و نیتراتها: این مواد میتوانند به صورت نیتروزآمینها در بدن گسترش یابند که میتوانند موجب سرطان شوند.
4 – سولفیت (سولفور دیاکسید، متابی سولفیتها و غیره): آلرژیزایی و واکنشهای نفس تنگی را سبب میشوند.
5 – شکر و شیرینکنندهها: چاقی، خرابی دندانها، دیابت، پایینآمدن قند خون، افزایش تری گلسیرید و چربیهای خون یا کاندیدا (نوعی بیماری قارچی) را به همراه دارند.
6 – شیرینکنندههای مصنوعی (آسپارتام، آسه سولفام K و ساخارین): ناهنجاریهای رفتاری، بیش فعالی، آلرژی و احتمال سرطانزایی را به همراه دارند.
7 –MSG (منوسدیم گلوتامات):باعث آلرژیهای معمول، واکنشهای رفتاری شامل سردرد، سرگیجه، کمر درد، افسردگی، عدم تعادل و همچنین مشکلات عصبی می شود.
8 – نگهدارندههای (BHA، BHT، EDTAو ...): واکنشهای آلرژیزایی، بیش فعالی، احتمال سرطانزایی و BHT ممکن است سیستم عصبی و کبد را سمی کند.
9 – طعمدهندههای مصنوعی: آلرژیزایی یا واکنشهای رفتاری
10 – آرد تصفیه شده: دارای کالری با ارزش غذایی پایین، عدم توزان هیدروکربنها، تغییر در تولید انسولین
11 – نمک (مصرف بیش از حد): آب جمعشدگی در بدن و افزایش فشار خون
12 – اولسترا (چربی مصنوعی): اسهال و اختلال در هضم
آیا لازم است از کلیه غذاهای فرآوری شده و افزودنیهای غذایی دست کشید؟
وقتی شما به این باور میرسید که غذاهای فرآوری شده و افزودنیهای غذایی خطراتی را برای سلامتی شما به همراه دارد، زمینه مناسبی برای کمتر خوردن آنها فراهم میشود. اما به این معنی نیست که شما از آنها به طور کلی دوری کنید، بلکه آنها را تنها هر چند وقت یکبار بخورید. اما آگاه باشید به این که چرا دارای آن رفتارهای خاص هستید؟ پس میتوان گفت در مرحله اول باید آگاهی خود را در مورد چیزهایی که به تازگی میخورید بالا برده، سپس خواهید توانست برای تغییر خواستههای خود پلههایی را بسازید پس به طور کلی افزودنیها را به عنوان یک دسته نباید محکوم کرد و نه آنها را نادیده گرفت.
(تهیه کننده: مهندس ساناز نوحی کارشناس ارشد شیمی استاندارد مازندران)
قابل توجه مردم شریف استان: سامانه تلفنی 1517 در ساری و 1517-0151 در شهرستان ها آماده دریافت شکایات و پیشنهادات در خصوص کالاهای استاندارد می باشد.
روابط عمومی اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان مازندران