بستهبندي عبارت است از هنر و علم آمادهسازي مواد غذايي براي انبارکردن، انتقال و در نهايت فروش. بستهبندي سبب ايجاد ظاهري مطلوب شده و با حفاظت مادهي غذايي در مقابل عوامل فيزيکي، شيميايي و بيولوژيکي مختلف، سبب افزايش ماندگاري محصول ميگردد.
مواد زيادي براي بستهبندي مواد غذايي مورد استفاده قرار ميگيرند. اين مواد شامل:
1 – کاغذ و محصولات کاغذي پوششدار
2 – فلزات، ورقه حلبي و فولاد ضدزنگ
3 – انواع سراميک
4 – شيشه
5 – پلاستيک
6 – لاستيک
7 – ترکيبات متفرقه مثل پارچه
ميباشند که ما در اين جا به شرح قوطيهاي فلزي ميپردازيم.
قوطيها معمولاً از جنس فولاد نرم بوده که سطح داخلي و خارجي آنها با يک لايه نازک قلع پوشانده شده است و گاهي نيز براي افزايش استحکام و مقاومت ظروف در برابر خوردگي از قلع و استيل استفاده مينمايند. برخي از قوطيها را از آلومينيوم نيز ميسازند که براي قوطيهاي کششي بيشتر کاربرد دارد.
³ فولاد به کار گرفته شده در تهيه قوطيها از انواع مختلف بوده که به قوطي ويژگي متفاوتي ميدهد به همين جهت براي نگهداري مواد غذايي خاصي نيز به کار گرفته ميشود. به طور مثال اگر قرار باشد انواع ترشي، شورجات و يا ميوههاي رنگي مانند آلبالو بستهبندي گردد بهتر است از فولادي که درجه خلوص بالايي دارد به کار گرفته شود و همچنين هر دو طرف قوطي با قلع پوشانده شود زيرا اين مواد داراي خورندگي بالايي هستند.
³ چرا فولاد به کار گرفته شده در قوطيها بايد پوشش داده شوند؟
به دليل ايجاد مسموميت توسط آهن، ميبايست يک لايه پوشش مناسب بر روي ورق فولاد به کار گرفته شود. اين لايه موجب افزايش مقاومت در مقابل خوردگي به ويژه براي مواد غذايي اسيدي ميگردد، لايهها ميتوانند از جنس قلع، کروم، اپوکسيها، فنوليکها، وينيلها و آنتوسيانينها باشند.
انواع قوطي
قوطيهاي متداولاستوانهاي با سر و ته گرد و به صورت دو تکه و يا سه تکه هستند که به قوطيهاي دوتکه، قوطي کششي ميگويند که سر (درب) آن جدا است و بدنه با کف به صورت يکپارچه ميباشد و در قوطيهاي سه تکه درب و کف و بدنه به طور جداگانه ميباشند.
³ درببندي از مراحل بسيارمهم صنعت کنسرو است زيرا درصورت عدم انجام صحيح آن محصول دوباره آلوده ميشود. دربها يا به صورت ساده هستند که با درب بازکن باز ميشوند و يا به صورت ايزي اپن ميباشند يعني با دست و کشيدن قلاب موجود در درب قوطي به راحتي قابل باز شدن هستند. براي جلوگيري از نفوذ هوا از مايع آببندي در اطراف در و يا کفه قوطي استفاده مينمايند.
مراقب باشيد که:
1 – دوخت دو تا دور سر و ته قوطي يکسان و يکنواخت باشد و شل يا سفت نباشد.
2 – قوطي کنسرو تو رفتگي نداشته باشد زيرا باعث بازشدن درز قوطي و نفوذ عوامل فساد ميگردد.
3 -–روي درب قوطي برآمدگي نداشته باشد زيرا احتمال نشتي وجود دارد.
4 – قوطي کج و معوج نباشد.
5 – زنگزدگي، لاکپريدگي بر روي بدنه و درب قوطي وجود نداشته باشد.
6 – هنگام باز کردن با درب بازکن تراشه از قوطي جدا نشود.
7 – اگر مواد غذايي داخل قوطي تغيير رنگ داده است (مثلاً قهوهاي شدهاند) از آنها استفاده نگردد حتي اگر تاريخ مصرف آن معتبر باشد.
8 – لبه قوطيها نبايد تيزي و برندگي داشته باشند (با ناخن قابل احساس ميباشند.)
9 – موادغذايي بايد در قوطيهاي استاندارد بستهبندي گردند. بههميندليل در هنگامخريد مواد غذايي به کف قوطي توجه نماييد بايد مشخصات قوطي استاندارد بر روي آن پرينت شده باشد اين اطلاعات با ISIRI شروع و همراه با يک شماره ويکي از کد هاي A ،B وياC ميباشد، اين نوشتار بيانگر استاندارد بودن قوطي به کار رفته بوده و علامت استاندارد درج شده بر روي بدنه و يا درب قوطي بيانگر استاندارد بودن محتويات قوطي و ماده غذايي موجود در آن ميباشد.